Vadrózsa

16. október 2019 /

vadrózsa (Rosa canina), gyepűrózsa vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény, magyar népies elnevezései: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa. Termése a csipkebogyó, amelyet egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is neveznek, ezért itt a növényt hecsedlibokornak, a terméséből készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak és hecsedliteának is mondják. Erdőszéleken, cserjésekben gyakran találkozhatunk vele. Tavasszal fehér, de rózsaszínnel bemosott virágaival, ősszel áltermésének égőpiros színével hívja fel magára a figyelmet.

A csipkebogyó ehető és vitaminokban, különösen C-vitaminban gazdag. Teát készítenek belőle a szervezet erősítésére, és mivel a csipkebogyó enyhén vizelethajtó hatású is, a húgyutak és a vesék betegségei esetén is alkalmazható. A csipkebogyóból szörpök, befőttek, kompótok, házi bor vagy csipkebogyólikőr is készíthető. A csipkebogyó tea megelőzi a megfázást és a fertőzéseket, erősíti az érfalakat és jótékonyan hat a visszerekre. Nyugtatja és javítja a koncentrációs képességet, valamint segít a tavaszi fáradtság ellen.